Gewoon eerlijk & betrouwbaar

De blogs

 

____________________________________________________________________________________________________

 

Wouda’s Wondere Wereld

“De opleiding van onze blogmatser was geen groots succes, hij zat op een school met zwak begaafde leraren”

____________________________________________________________________________________________________

Is het hoofd alleen wel voldoende? (blog nr. 14 / september 2019)

Op school wordt de standaard bepaald door wat je met je hoofd kunt. Dit betekend dat het hoofd continu wordt gestimuleerd, terwijl het hart grotendeels buiten beschouwing wordt gelaten. Je wordt dus gestimuleerd om dingen te doen die goed zijn voor jou, maar of dit ook goed is voor een ander is weer een heel ander verhaal. Werkt dit in het dagelijkse leven ook zo?

Stel je wilt je huis verbouwen en je vraagt aan de buurman of de aannemer goed werk heeft geleverd en hij antwoord: hoofdzakelijk goed, maar ik heb diverse hoofdaanvallen gehad, omdat de communicatie met de timmerman hartstikke slecht was. De woning ziet er mooi uit, maar ik heb toch een nare bijsmaak en het is ook niet helemaal geworden zoals ik het had willen hebben. Zou je dan met die aannemer in zee gaan bij je eigen verbouwing? Waarschijnlijk niet, toch?

Stel je moet een risicovolle operatie ondergaan en zonder deze operatie heb je nog maar 2 weken te leven. Twee dagen voor de operatie hoor je dat de chirurg toch maar eerst een maand op vakantie gaat. Blijf jij dan rustig op je ziekte bed liggen?  Of een verkeersleider op Schiphol die eerst een half uur gaat lunchen voordat hij de vliegtuigen binnen haalt, terwijl de brandstof in jouw vliegtuig bijna op is. Hoe zit jij dan in het vliegtuig?

Nog leuker wordt het als je dit in een privé situatie bekijkt. Stel je hebt seks met je partner en je vraagt hoe het was en het antwoord is: technisch prima, maar er was totaal geen hartstocht. Volgens mij is dit toch iets wat je liever niet wilt horen. Of je vraagt aan je kinderen wat ze van jou als ouder vinden en ze zeggen: “We krijgen altijd alles wat we willen hebben, maar liefde is er niet”. Wil je dat wel horen?

Maar hoe zit het nou op je werk. Is het hoofd alleen daar wel voldoende??? Is de klant echt tevreden als er constant geruzie, wantrouwen en frustraties zijn. Lijkt me niet. Is het niet verstandiger om deze problemen op te lossen met het hart, door dingen uit te praten of door op een lekkere gehaktbal te trakteren bij de lunch om je goede wil te tonen? 

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de politiek. Daar zit het hoofd van het departement aan het hoofd van de tafel om hoofdzakelijk verkeerde dingen te doen. Niets voor niets heet de stemming, waarbij ieder afzonderlijk moet stemmen over een wetsvoorstel een hoofdelijke stemming.

Maar dan komt het ergste als de klant nog een project wil uitbesteden. Als er bij het vorige werk constant geruzie, wantrouwen en frustraties zijn geweest, zou de klant dan de nieuwe opdracht ook gunnen of gaat hij toch maar eens ergens anders kijken? Waarom niet het werk met hoofd èn hart uitvoeren en mensen behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden, waarbij het krinologisch is bewezen dat iedereen dan gewoon weer terug komt!

Gelukkig gaat bij ons niet alles alleen maar met het hoofd.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en verlies je hoofd (en je hart) niet

De blogmatser

______________________________________________________________________________________________

Is een 10 niet wat overdreven?? (blog nr. 13 / augustus 2019)

Op school wordt de standaard voor een voldoende op een 6 gezet, wat in de werkelijke wereld veel te laag is, maar sommige mensen willen voor de perfectie gaan en altijd een 10 halen Dit betekend dat je niets fout mag doen, om perfectie te halen (10 van de 10 dingen moeten dus goed zijn). Je komt altijd tijd tekort en bent zwaar gestrest om alles maar perfect te doen. Een 10 is het enige wat telt. Werkt dit in het dagelijkse leven ook zo slecht?

Stel je wilt je huis verbouwen en je vraagt aan de buurman of de aannemer goed werk heeft geleverd en hij antwoord: 10. De verwarming werkt perfect, de keuken is een plaatje, Het dak met de zonnepanelen is indrukwekkend en het gedrag van de timmerman was voorbeeldig. Alles is 100% perfect. Zou je dan met die aannemer in zee gaan bij je eigen verbouwing, als je hoort dat het al veel eerder je buurman had kunnen zijn, omdat de planning 5 jaar is uitgelopen.

Stel je moet volgens de veiligheid werken en de inspecteur gaat voor een 10. Dit betekent dat 10 van de 10 dingen 100% veilig moet zijn! Hoe sta jij dan op de steiger? Eén keer op je vinger slaan en de bouw wordt gesloten.

Stel dat er 2 voetbalteams gaan voetballen en niemand mag een fout maken. Elke speler zou onder een enorme stress staan en geen bal meer durven trappen. Er is eigenlijk maar 1 uitslag mogelijk en dat is 0-0. Zouden er nog mensen naar gaan kijken? Zouden er nog mensen kijken, als op een tv een quiz uitgezonden en alle vragen zijn goed. En is er dus nooit een winnaar. Nee toch? Of stel dat je naar een klucht gaat om lekker te lachen en alles gaat goed en er gebeuren geen onverwachte gebeurtenissen en er gaat dus niets mis Hoe zit jij dan in de zaal?

Nog leuker wordt het als je dit in een privé situatie bekijkt. Stel dat je voor je seks met je partner hebt, je vraagt waarmee je partner tevreden is en het antwoord is: alleen een 10. Legt wel erg veel druk op de gebeurtenis als er al iets gebeurd.

Maar hoe zit het nou op je werk. Is een 10 echt noodzakelijk??? Is de klant alleen maar tevreden als 10 van de 10 dingen goed gaan en op een slechte dag 9 van de 10. Lijkt me iets te ver gaan. Is het niet verstandiger om de lat iets lager te leggen en maximaal voor een 8 te gaan. Op een slechte dag heb je altijd nog een 7 en op een goede dag heb je toch nog een 9.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de politiek. Daar zullen ze nooit een 8 halen en zelfs niet op extreem goede dagen. D’66 kan dus nooit D’88 worden. Maar het kan altijd nog erger. Een TV programma zal nooit een 8 halen, zelden een 6 en meestal zwaar onvoldoende. Geen wonder dat mensen massaal overstappen naar Netflix

Maar dan komt het ergste als de winst wordt berekend. Als er bij het werk een 10 is gehaald, is de winst vaak zo klein dat de lonen en materialen net betaald kunnen worden, omdat bij de offerte gerekend is op een 8. Dit maakt de situatie nog erger en nog meer gestrest, als je de volgende keer in een veel kortere tijd toch weer een 10 wilt halen. Waarom niet gaan voor de oplossing van een 8, waarbij het krinologisch is bewezen, dat het uiteindelijke resultaat meestal toch nog een 9 wordt!

Gelukkig gaat bij ons niet altijd alles perfect

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en haal ruim voldoende adem, maar niet teveel i.v.m. kans op hyperventilatie

De blogmatser

____________________________________________________________________________________________________

Iene Miene Rutte …………………..  (blog nr. 12 / september 2018

De Amerikaanse president Trump wordt vaak bekritiseerd dat hij handelsoorlogen voert tegen het buitenland en hij Amerika op één zet, maar het kan nog veel gekker en wel in Nederland. Onze minister President (nou ja, eigenlijk jullie Minister President, want ik heb me bewust afzijdig gehouden bij de verkiezingen om anderen later niet te schaden door mijn acties en om mijn eigen stem te behouden) voert een handelsoorlog tegen alle Nederlandse bedrijven, door de dividendbelasting af te schaffen voor buitenlandse bedrijven.

Hierdoor zet hij de buitenlandse bedrijven op één en de Nederlandse bedrijven op een forse achterstand terwijl dit in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Niet veel later hoorde ik ook nog het nieuws, dat het kabinet Rutte besloten heeft om de prijs van het bier in 2019 nog veel hoger te maken en dat het niet meer in de aanbieding mag. Wordt het wel heel erg duur om al het slechte nieuws weg te drinken………..

Toch wel vreemd dat de leider van een partij vol met schandalen, nog steeds regeert met diverse andere partijen met weer andere schandalen (o.a. Pechtold)? Is dit een bewuste keuze of gaat het in Den Haag net als op de kleuterschool.

Iene miene Rutte
Tien pond grutten.

Tien pond kaas.
Iene miene Rutte is de baas.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en laat je de kaas niet van het brood stelen

De blogmatser


_______________________________________________________________________________________________

Werkelijke uitslag Eurovisiesongfestival (blog nr. 11/ mei 2018)

Gisteren heb ik niet naar het Eurosongfestival gekeken, want zoveel geestelijke SM op één avond kan ik niet aan. Toen ik echter vanmorgen de uitslag op mijn computer zag, kon ik het toch niet laten om even het filmpje te bekijken van de winnaar. En ik was verrast over het feit dat, hoewel het bijna onmogelijk erger kon dan vorig jaar, er toch altijd weer iemand in slaagt om het nog slechter te doen. Je denkt elke keer de bodem bereikt te hebben, maar er is altijd weer een nieuwe dubbele bodem.

Hoewel er een ander land stond is volgens mij werkelijke winnaar Mongolië. Als je het filmpje bekijkt kan er geen twijfel bestaan, dat we met iemand uit dit land te maken hebben. Omdat ze ook nog eens door het publiek is gekozen door televoting, kun je er van uitgaan dat het grootste deel van de kijkers ook uit Mongolië komt.

De tweede plaats komt waarschijnlijk uit Australië met het synchroon van Down Under en de derde plaats komt wellicht uit voor de EU en heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. Maar wel een heel bijzondere omgekeerde variant die veel voorkomt in de omgeving van Brussel. Tussen een brij bizarre teksten door, komen er zo nu en dan een paar normale woorden.

Als je hier aan meedoet wil je toch het liefst als laatste eindigen. Je kunt je ogen en je mond sluiten, maar je oren blijven altijd open staan. Gelukkig kan ik, als zij hun mond open doen, mijn computer afsluiten.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en laat je oren niet hangen

De blogmatser

__________________________________________________________________________________

Is een 6 wel een voldoende? (blog nr. 10 / februari 2018)

Op school wordt de standaard voor een voldoende op een 6 gezet. Dit betekend dat iets meer dan de helft goed doen, een voldoende oplevert (4 van de 10 zijn dus fout). Je wordt niet gestimuleerd om iets echt heel goed te doen. Een 6 is voldoende. Waar zal je je druk om maken? Maar werkt dit in het dagelijkse leven ook zo?

Stel je wilt je huis verbouwen en je vraagt aan de buurman of de aannemer goed werk heeft geleverd en hij antwoord: 6-. Het gas komt uit de douche, het gasstel staat onder stroom, het dak lekt en de timmerman gedroeg zich als een hork. Maar de overige 6 dingen zijn voldoende. Zou je dan met die aannemer in zee gaan bij je eigen verbouwing? Waarschijnlijk niet, toch?

Stel je moet een risicovolle operatie aangaan en de chirurg gaat voor een 6. Dit betekent dat 4 van de 10 operaties mis gaan! Hoe lig jij dan op de operatietafel? Of een verkeersleider op Schiphol waar 4 van de 10 vliegtuigen neerstorten. Hoe zit jij dan in het vliegtuig?

Nog leuker wordt het als je dit in een privé situatie bekijkt. Stel je hebt seks met je partner en je vraagt hoe het was en het antwoord is: 6-. Volgens mij is dit toch iets wat je liever niet wilt horen. Of je vraagt aan je kinderen wat ze van jou als ouder vinden en ze zeggen 6-. Is dat voor jou voldoende?

Maar hoe zit het nou op je werk. Is een 6 daar voldoende??? Is de klant echt tevreden als 4 van de 10 dingen fout gaan en op een slechte dag 5 van de 10. Lijkt me niet. Is het niet verstandiger om de lat iets hoger te leggen en minstens voor een 8 te gaan. Op een slechte dag heb je altijd nog een 7 en op een goed dag heb je een 9.

Begin je met een 6 dan is dat geen goed begin (6). Haal je daarna weer een zes , dan is dat waarschijnlijk je niveau (66) en als het de derde keer weer een zes is, dan kom je op een nummer (666) waar al eeuwen voor gewaarschuwd wordt.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de politiek. Daar zijn ze al heel tevreden met een 4 en die halen ze alleen op hele goede dagen. D’66 zou dus eigenlijk D’44 moeten heten. Maar het kan altijd nog erger. Welzijnswerkers (OXFAM NOVIB, Artsen Zonder Grenzen, enz.) halen vaak niet eens een positief cijfer. Die halen geen 6-, maar een -6! Wel wordt het duidelijk waarom de organisatie Artsen zonder grenzen heet. Ze gaan over elke grens heen!

Maar dan komt het ergste als de boel opgelost moet worden. Als er bij het werk een schamele 6 is gehaald, is het ergste dat er geen oplossing komt of een oplossing die niet eens een 4 haalt. Dit maakt de situatie nog erger en de uiteindelijk resultaat is een 4 en niet eens een 5. (Het gemiddelde van 6 en 4). De 4 blijft hangen! Waarom niet gaan voor een oplossing van 9 of 10, waarbij het krinologisch is bewezen, dat het uiteindelijke resultaat toch nog een 7 of een 8 wordt!

Gelukkig gaat bij ons altijd alles perfect 😉

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en haal rustig en vooral voldoende adem

De blogmatser

 __________________________________________________________________________________

Sinterklaas, wie kent die onzin niet?  (blog nr.9 / november 2017)

Ik vind het sinterklaasfeest eigenlijk geen leuk feest. Toch vind ik het niet erg als het behouden blijft. Het is namelijk de enige leugen die ontkracht wordt als je een jaar of 8 bent, terwijl alle andere leugens die je dan al verteld zijn niet ontkracht worden en deze dus je hele leven blijven achtervolgen. Het zou een mooi leermoment voor het kind kunnen zijn.

Dan het door iedereen vertelde verhaal. De Sint rijdt op een paard over het dak (?), terwijl de (zwarte) Piet door de schoonsteen gaat om pakjes af te leveren (?). De wat modernere versie is nog onwaarschijnlijker, dat Piet door de verwarmingsbuis gaat (?) en tegenwoordig zal hij wel door de vloerverwarming gaan(?). Kinderen zetten daar hun vraagtekens bij, maar ouders blijven volharden dat dit zo gaat. Volgens mij is dit liegen tegen je kinderen.

Bovendien komt de bejaarde Sinterklaas in de winter naar Nederland (waar het steenkoud is!) uit Spanje (waar het lekker weer is!). Geen trekvogel of menselijke overwinteraar haalt het in zijn hoofd om het zo te doen. Bovendien is (behalve een goed pak slaag) de ergste straf, dat je (weliswaar in een zak) vanuit het koude Nederland naar het lekker warme Spanje mee moet. Lijkt me net zo iets als een misdadiger naar Centre Parcs sturen voor zijn straf i.p.v. de gevangenis. Wat een waanzin!

Het is één grote leugen en ook nog een hele slechte. Kinderen trappen er echter in, omdat ze denken dat hun ouders, kinderopvang en scholen niet tegen ze zullen liegen. Het is voor hun niet te bevatten dat iedereen liegt en toch is het zo. Eigenlijk wordt ze geleerd dat je moet liegen als de rest het ook doet en geen vraagtekens moet stellen bij de algemene opinie. Echter het sinterklaasfeest heeft een fantastisch leermoment als je ongeveer 8 jaar bent. Het blijkt een verzinsel te zijn. Gefopt!

Eigenlijk zou je als kind op dat moment moeten vragen welke leugens er nog meer verteld zijn. Maar de ouders, kinderopvang en de scholen komen ermee weg met de volgende leugen: Sinterklaas is een leugentje om bestwil, maar alle andere dingen die door de ouders, kinderopvang en de scholen worden verteld zijn de waarheid, hoor. Punt uit.

Dan nog iets over de discussie over de Pieten, die volgens mij compleet gestoord is. Vele mensen vinden dat de vrolijke, altijd lachende en zingende zwarte Piet, die kunstjes doet, lekkere dingen geeft aan kinderen en geliefd is bij iedereen wit moeten worden i.p.v. zwart. Moet sinterklaas voortaan dan zwart worden? Omdat het een vervelende man is, die alles over je weet (Big Saint?) en die Piet de opdracht geeft je een pak slaag te geven of je in een zak laat stopen als je iets gedaan hebt wat hij niet leuk vind?

Klinkt behoorlijk racistisch. Bovendien prefereer ik een goede knecht boven een slechte meester. In dienst staan van een ander vind ik een groot goed en veel beter dan iemand anders je wil opdragen. Een mooie balans is natuurlijk altijd het beste.

Waarom zou je trouwens een leugen willen veranderen om het geloofwaardiger of eerlijker te willen maken? Zo zou je ook kunnen vertellen dat het logisch is dat zwarte Piet tegenwoordig wit is, omdat hij door de vloerverwarming kruipt i.p.v. een schoorsteen. Maar wat schiet je er mee op?

Of zou het allemaal toch geen leugen zijn en is het een verhaal dat ons iets duidelijk moet maken, wat eigenlijk verborgen moet blijven?

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en laat je niets wijs maken (vreemd, eigenlijk wil je wel dat iemand je wijs maakt)

De blogmatser

________________________________________________________________________________________________________________________


Een kudde zonder ram is een ramp  (blog nr.8 / september 2017)

Op mijn wandelingen in mijn vakantie in de mooie omgeving van Oldemarkt kwam ik een ram tegen. Hij stond aan de ketting en had verder totaal geen functie. Op dat moment werd het me ineens duidelijk, waarom alles in deze maatschappij zo moeilijk werkt. Er is geen natuurlijke leiding!!! De natuurlijke leider (ram) is vervangen door een herder met honden en dit gebeurd ook overal in onze samenleving.

De gemeenteraad wordt gekozen door het volk, maar de burgemeester wordt benoemd. De provinciale staten worden gekozen, maar de commissaris van de Koning wordt benoemd en bij de regering is dit al niet veel anders. Hierdoor is er geen natuurlijke leider en zal alles onder controle gehouden moeten worden door politie, beveiliging, enz., omdat de mensen zien dat er geen natuurlijke leider is, maar een opgedrongen leider.

Dit geld natuurlijk net zo in de kerk, de politie, de rechtbank, bij sport en eigenlijk overal in onze maatschappij. Natuurlijk kan dit goed gaan, als de benoemde leider ook als natuurlijke leider wordt beschouwd, maar meestal is dit niet het geval. Meer kans tot slagen is er als de ram (de natuurlijke leiders) ontketend worden en hun natuurlijke rol zouden kunnen spelen. Zal nog wel even duren, lijkt me

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst , welke ram(p) je ook overkomt.

De blogmatser

__________________________________________________________________________________________________________________________

Paard en man noemen (blog nr. 7 / augustus 2017)

Stel je komt op een paardenclub en je ziet twee paardenfamilies. Bij de ene familie loopt de hengst trots voorop en neemt hij de leiding. De merrie accepteert dit en zorgt dat de veulentjes netjes in de pas achter hen aan lopen, zodat de familie in complete harmonie is. De merrie leid de veulentjes en zij accepteren haar leiding. Ze krijgen dus een gedegen opleiding, wat leidt tot een goed leven.

Bij de andere familie leidt de merrie de familie en probeert ze ondertussen het land om te ploegen en tegelijk een dressuur te rijden. De hengst loopt lijdend op zijn laatste benen en met zijn staart ertussen achter haar aan en probeert de veulentjes wanhopig onder controle te houden. De veulentjes bepalen waar de weg naartoe zal leiden. Toch lijden ook zij door de puinhoop die de hengst en merrie veroorzaken. De familie is het dus eigenlijk het lijdend voorwerp, terwijl dit (ook taal technisch) het onderwerp moet zijn. Dit alles leidt weer tot grote verwarring

Welke paardenfamilie is volgens jou het meest natuurlijke?

Stel je nu even voor dat je voor hengst, merrie en veulentjes de woorden man, vrouw en kids invult. Gaat het verhaal dan nog steeds op of is dat heel wat anders?

Volgens mij wordt de mensheid door misleiding verleid om te lijden.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en laat je niet verleiden.

De blogmatser

 ________________________________________________________________________________________________________________________

Waarom je problemen direct op moet oplossen (blog nr.6 / augustus 2017)

Iedereen kent het wel: je hebt een probleem, maar je hebt geen zin, tijd of een ander excuus om het op te lossen. Je laat het probleem dus bestaan. Het onmiddellijke gevolg is een 2e probleem: het zit in je hoofd. Had ik het maar opgelost of wanneer moet ik het wel oplossen. De volgende dag is het probleem er nog steeds, maar je denkt: ik los het later wel op.

Als dit een tijdje zo doorgaat, volgt er een 3e probleem. Je krijgt stress van probleem 1 en 2, omdat het in je hoofd elke dag een groter probleem lijkt. Door de stress is het probleem 1 niet goed meer op te lossen en door de lange duur krijg je er een 4e probleem bij, omdat je er slecht van gaat slapen. Je ligt te piekeren of je slaapt juist heel veel door de ontstane vermoeidheid. Beide dingen lossen de problemen echter niet op.

Als dit een tijdje zo doorgaat ontstaat er een 5e probleem door stress, spanning en slechte slaapgewoontes. Je gaat steeds slechter eten (of veel drinken), waardoor je ziek wordt en dat geeft weer nieuwe problemen. Je kunt je werk en je hobby’s niet meer doen (6e probleem), verblijf in het ziekenhuis (7e probleem), pillen slikken tot je een ons weegt (8e probleem), totaal disfunctioneren (9e probleem) en vaak als laatste ook nog financiële problemen doordat er geen inkomen meer is (10e probleem).

Zou het niet makkelijker zijn om jezelf bij de lurven te grijpen en direct het 1e probleem oplossen als het ontstaat? Simpel toch …………..?

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en los je problemen zo snel mogelijk op.

De blogmatser

________________________________________________________________________________________________________________________

Hoe je jezelf kunt veranderen….. en waarom het een psychiater nooit zal lukken (blog nr.5 / februari 2017)

Zoals een wijs man ooit zei: “de mens lijd het meest, onder het lijden dat hij vreest”

Als mensen in de war zijn en bij een psychiater komen, hebben ze allerlei verschillende problemen, maar volgens mij hebben ze ook één overeenkomst en dat is: ANGST.

De psychiater (of is het Psychi-hater) gaat deze problemen proberen te verbeteren, door de angsten weg te drukken door medicijnen. Het resultaat is dat de patiënt in een verdoofde toestand terecht komt, maar dat de angsten nooit weggenomen worden. Indien de angsten later (en vaak in een ernstigere vorm) terug komen is de enige remedie om de hoeveelheid medicijnen te verhogen of een ander medicijn te proberen. Volgens mij is dit nooit een oplossing, want net als een vervelend kind is ie wel lief als ie slaapt, maar als ie wakker wordt is hij niet te harden.

Volgens mij is de achterliggende gedachte hierachter, dat de mens zo is zoals hij is en dat je hem niet of zeer moeilijk kunt veranderen. Ik denk dat je inderdaad de persoonlijkheid niet kunt veranderen, maar wel het gedrag. De persoonlijkheid ligt namelijk vast, maar het gedrag is aangeleerd.

De ouders waren bang voor onweer, het kind is bang voor onweer. De ouders zijn verlegen, het kind is verlegen. De leraren zijn bang om een eigen mening te geven, de kinderen zijn bang om een eigen mening te geven. Een vriendinnetje is bang voor spinnen, het meisje is ook bang voor spinnen. Aangeleerd gedrag van een ander dus en niet van jezelf.

Om dingen echt op te lossen en dus van je angsten af te komen is een radicale wijziging nodig en dat vergt: MOED. De werkelijk tegenstelling van angst (en dus het tegengif) is geen zorgeloosheid en zelfs geen liefde, maar moed. Door moed kom je namelijk in actie! Het lukt niet om angst te veranderen in moed door prikkels van buitenaf door een psychiater (medicijnen), maar door prikkels van binnenuit om daarna actie te ondernemen.

Angst werkt verlammend en laat alles bij het oude, terwijl moed dingen laat veranderen en zorgt ervoor dat je de kans hebt om het leven naar je hand te zetten i.p.v. afhankelijk te zijn van medicijnen met al hun bijwerkingen. Angst werkt verlammend en moed werkt verlossend.

Stel je ziet een leuke jongen/meisje en je hebt angst om erop af te stappen. Je kunt weggaan en je angst laten winnen en je kunt erop afstappen en de moed hebben om met haar te gaan praten.

Of stel je hebt net een biefstuk gekregen van de ober en hij is iets te rauw volgens jou. Je kunt het rauwe stuk vlees wat je niet lust opeten (angst) of het stuk vlees vriendelijk terugsturen om het wat langer te laten bakken (moed).

De grootste valkuil hierbij is om door te slaan en overmoedig te worden. Dit leid meestal tot falen en het terugkomen van allerlei angsten.

Ik zeg dan ook: “De mens put het meeste moed uit de dingen die hij doet” of “wat de mens het meeste haat is de dingen die hij laat”

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en hou de moed er in.

De blogmatser

___________________________________________________________________________________________________________

Aanslag …………. (blog nr. 4 / mei 2016)

Mijn verhuizing naar Oldemarkt heeft een behoorlijke aanslag op mijn tijd en energie gepleegd. Hierdoor heb ik de afgelopen maanden geen tijd en geen puf gehad om een blog te schrijven. De komende maanden wil ik weer proberen om elke maand een blog te schrijven. Maar nu ik het heb toch over een aanslag heb, wil ik het graag over het volgende gerucht hebben

Deze week ben ik heel erg geschrokken, want in de wandelgangen hoorde ik het gerucht dat er meerdere aanslagen zouden zijn gepleegd in Nederland. Het zou zijn gedaan door een zeer goed georganiseerde bende, die in alle delen van de samenleving en economie is geïnfiltreerd. Simultaan zouden ze diverse aanslagen hebben georganiseerd en ook nog de intentie hebben om vele andere aanslagen te plegen. Dat klonk niet best.

De leider van de bende zou deze week nog tegen een rivaliserende bende hebben gezegd, dat zijn opmerkingen “gelul” waren. Als er maar geen bende oorlog uitbreekt met drive-by shootings en andere gewelddadige excessen. Al Capone in de polder. De rivaliserende bendes zouden bovendien in het verleden ook al diverse aanslagen hebben gepleegd.

Gelukkig bleek het om diverse BELASTING-aanslagen te gaan. Helaas worden deze aanslagen nooit van tevoren verijdeld. Zelfs kalkaanslag moet achteraf verwijderd worden.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en raak niet te veel aangeslagen

De blogmatser

______________________________________________________________________________________________________

Mijn eigen grenzen stellen (blog nr.3 / jan 2016)

Ik heb altijd gevonden, dat je rekening moet houden met andermans grenzen en dat iemand die dat niet deed egoïstisch en kortzichtig was. Nou vind ik dat nog steeds, maar na een opmerking van een man op een feestje, moet ik hier toch nog wat aan toegevoegen. IEMAND DIE DE GRENZEN VAN EEN ANDER KENT en er toch geen rekening mee houdt, is egoïstisch en kortzichtig.

Wat werd en nu precies gezegd, waardoor het me (eindelijk) allemaal duidelijk werd? De zin was: “Als ik wat doe en een ander heeft daar last van, dan is dat zijn of haar probleem”. Dit sloeg bij mij in als een bom. Ik wist niet wat ik hoorde en ik vond hem de ultieme egoïst. Dit kon toch niet waar zijn?

De weken en maanden verstreken en gaandeweg kwam bij mij het besef, dat hoewel ik heel anders in elkaar steek. de man eigenlijk helemaal gelijk had. Als iemand over mijn grenzen gaat, is dat niet zijn of haar probleem, maar de MIJNE omdat ik dat tolereer.

Ik moet op tijd aangeven als iemand over mijn grenzen heen gaat en dat al helemaal in het begin aangeven! Dat voorkomt een heleboel frustraties en woede op de lange termijn. Dan hoef ik dit aan het einde niet met een woede uitbarsting recht te zetten, want ik had het al veel eerder in de kiem kunnen smoren. IK MOET MIJN GRENZEN AANGEVEN, zodat een ander weet waar die liggen en er dan rekening mee kan houden.

Ik zal het proberen duidelijk te maken aan de hand van enkel voorbeelden, waarvan enkele vast wel bekend voor komen:

 • Nadat de kat al 3x eten heeft gehad, schooit hij voor een vierde maal om eten.
 • Net zoals elke avond jengelen de kinderen weer door een favoriet TV programma heen, zodat je weer het leukste gedeelte mist.
 • Hoewel je eigenlijk helemaal geen spruitjes lust, krijg je ze deze week voor de tweede keer van je partner.
 • Je baas laat je het onkruid wieden, terwijl dat helemaal niet bij je functie hoort.
 • Een klant vindt dat de volgende dag monteurs in München moeten staan, wat eigenlijk helemaal niet kan.
 • De overheid komt met de zoveelste belasting, terwijl je die niet kan betalen.

Allemaal voorbeelden waarbij mensen of dieren steeds weer over mijn grenzen heen gaan. Dit doen ze vaak niet bewust (hoewel je dat bij de overheid af kan vragen), maar omdat ik geen duidelijke grenzen stel. Doe ik dat wel en ze gaan nog steeds over mijn grenzen, dan MOET IK DAT DIRECT ZEGGEN om later een hoop problemen te voorkomen. Doe ik dat niet, dan moet ik verder niet zeuren.

Wat een wondere wereld…………

Veel wijsheid toegewenst en zeg op tijd wat je denkt.

De blogmatser

______________________________________________________________________________________________

Waarom kinderen liever achter de computer zitten (nr.2 / dec 2015)

Stel je bent 10 jaar en je wilt lekker scheuren in een vet coole auto en je hebt 2 opties.

Optie 1 “De wereld waarin wij leven”.

Je gaat tot je 18e jaar naar school om te leren lezen en schrijven om het schriftelijke rijexamen te kunnen afleggen. Nadat je tot  je 16e jaar hebt moeten wachten mag je eindelijk het schriftelijke rijexamen doen, wat je betaald van je baantje als vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt. Daarna werk je vele avonden over om te sparen voor je rijlessen. Nadat je deze lessen hebt gevolgd, neem je nog een extra baantje om het rijexamen te kunnen betalen. Als je eindelijk voldoende geld hebt gespaard, doe je rijexamen en met een beetje mazzel slaag je in één keer. Je hebt je rijbewijs.

Hierna doe je examen op school en daarna probeer je een baan te krijgen om de eerste auto mee te betalen. Als je 20 jaar bent, heb eindelijk genoeg geld om je eerste sjoemeldiesel te kopen en ben je klaar voor de eerste rit. Je start de motor en je scheurt weg. Na 100 meter kom je de eerste rotonde tegen en in de eerste kilometer zitten minstens 5 verkeersdrempels, die de snelheid ernstig beperken. Nadat je eindelijk een leuk landweggetje hebt gevonden, blijkt de maximum snelheid 60km te zijn. Maar je laat je de pret niet bederven en scheurt met een lekker snelheid door de bochten. Eindelijk de vrijheid en de sensatie waar je op je 10e jaar zo van droomde. Je geluk kan niet op.

Maar dan valt na een week je eerste brief van het CJIB op de mat. Een boete van € 150,00 voor te hard rijden. Dit slaat in als een bom. Hoewel je best een goede baan hebt, is dit toch wel erg veel geld, aangezien je ook nog eens wegenbelasting, accijnzen, parkeergeld en een verzekering moet betalen. Je besluit een extra baan als pizzakoerier te nemen om al deze kosten te betalen. Met de grootste moeite lukt dit, maar de tijd en de puf om in de auto te rijden heb je eigenlijk niet meer.

Optie 2 “De computerwereld”

Je gaat achter je computer zitten en gaat naar je favoriete website. Je kiest het coolste model auto, de vetste kleur en de mooiste spoiler en velgen. Je kiest het circuit van je dromen en na 2 minuten scheur je weg zonder beperkingen.

Welke optie zou jij kiezen als je 10 bent?

Wat een wondere wereld…………..
Veel wijsheid toegewenst en scheur er maar lekker op los (op de computer).

De blogmatser

PS. Je kunt trouwens beter voor de computer gaan zitten dan er achter, want dan zie je niet erg veel.

____________________________________________________________________________________

Tijd en geld (blog nr. 1 / nov 2015)

Hoewel GELD tegenwoordig vrijwel uitsluitend de eenheid is waarin welvaart of rijkdom wordt gemeten, denk ik dat de werkelijk belangrijke rekeneenheid TIJD is. Er wordt gezegd dat tijd geld is, maar eigenlijk is tijd veel meer waard dan geld. Aan de hand van drie voorbeelden wil ik dit verduidelijken.

 1. Een overvaller vraagt: “Je geld of je leven”. Wat kies je? Volgens mij kiest iedereen voor zijn leven en verkiest dus tijd boven geld.
 2. Als je een lichte vergrijp hebt gepleegd, krijg je een boete (geld). Bij een zwaarder vergrijp krijg je een gevangenisstraf ( minder tijd) en de zwaarste straf is de doodstraf (geen enkele tijd). Tijd verliezen is dus erger dan geld verliezen.
 3. Je hebt een hartaanval gehad en de dokter geeft je de keuze tussen een jaar in rijkdom leven of 20 jaar in armoede. De laatste optie klinkt toch een stuk aantrekkelijker. De tijd van leven is dus belangrijker dan de manier waarop.

Uit deze 3 voorbeelden blijkt dat TIJD meer welvaart of rijkdom geeft dan GELD. Als je veel geld wilt verdienen offer je dus je kostbare tijd op om een minder kostbaar iets te bemachtigen (geld). Niet voor niets heet dit dan ook rijkDOM en het tegenovergestelde armMOEDIG.

Als ik een definitie voor welvaart zou moeten geven zou ik dan ook zeggen: Welvaart is beschikbare kwalitijd. Dit is dus de vrije tijd die je hebt en waarin je van je leven kunt genieten en niet de tijd waarin je op apegapen op de bank ligt, omdat je gebroken bent na een dag achter geld aanjagen. Dat is kwantitijd en geen kwalitijd.  Sommige mensen zeggen kwantiteit en kwaliteit, maar volgens mij is dat een verkeerde spelling.

In onze taal zit trouwens al verweven wat echt belangrijk is. Als je ergens veel energie in gezet hebt, zeggen we niet voor niets dat we er veel kostbare tijd in gestoken hebben en als het lang duurt kost het je heel veel tijd. De tijd dat we achter geld aanjagen is dus eigenlijk negativitijd en de tijd dat we van het leven genieten is positivitijd.

Wat een wonderlijke wereld………………

Veel wijsheid deze maand en verspil zo weinig mogelijk kostbare tijd.

De blogmaster

 

____________________________________________________________________________________________________

 

Wouda’s Wondere Wereld

“De opleiding van onze blogmatser was geen groots succes, hij zat op een school met zwak begaafde leraren”

____________________________________________________________________________________________________

Is het hoofd alleen wel voldoende? (blog nr. 14 / september 2019)
Op school wordt de standaard voor een voldoende op een 6 gezet. Dit betekend dat iets meer dan de helft goed doen, een voldoende oplevert (4 van de 10 zijn dus fout). Je wordt niet gestimuleerd om iets echt heel goed te doen. Een 6 is voldoende. Waar zal je je druk om maken? Maar werkt dit in het dagelijkse leven ook zo?
Stel je wilt je huis verbouwen en je vraagt aan de buurman of de aannemer goed werk heeft geleverd en hij antwoord: 6-. Het gas komt uit de douche, het gasstel staat onder stroom, het dak lekt en de timmerman gedroeg zich als een hork. Maar de overige 6 dingen zijn voldoende. Zou je dan met die aannemer in zee gaan bij je eigen verbouwing? Waarschijnlijk niet, toch?
Stel je moet een risicovolle operatie aangaan en de chirurg gaat voor een 6. Dit betekent dat 4 van de 10 operaties mis gaan! Hoe lig jij dan op de operatietafel? Of een verkeersleider op Schiphol waar 4 van de 10 vliegtuigen neerstorten. Hoe zit jij dan in het vliegtuig?
Nog leuker wordt het als je dit in een privé situatie bekijkt. Stel je hebt seks met je partner en je vraagt hoe het was en het antwoord is: 6-. Volgens mij is dit toch iets wat je liever niet wilt horen. Of je vraagt aan je kinderen wat ze van jou als ouder vinden en ze zeggen 6-. Is dat voor jou voldoende?
Maar hoe zit het nou op je werk. Is een 6 daar voldoende??? Is de klant echt tevreden als 4 van de 10 dingen fout gaan en op een slechte dag 5 van de 10. Lijkt me niet. Is het niet verstandiger om de lat iets hoger te leggen en minstens voor een 8 te gaan. Op een slechte dag heb je altijd nog een 7 en op een goed dag heb je een 9.
Begin je met een 6 dan is dat geen goed begin (6). Haal je daarna weer een zes , dan is dat waarschijnlijk je niveau (66) en als het de derde keer weer een zes is, dan kom je op een nummer (666) waar al eeuwen voor gewaarschuwd wordt.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de politiek. Daar zijn ze al heel tevreden met een 4 en die halen ze alleen op hele goede dagen. D’66 zou dus eigenlijk D’44 moeten heten. Maar het kan altijd nog erger. Welzijnswerkers (OXFAM NOVIB, Artsen Zonder Grenzen, enz.) halen vaak niet eens een positief cijfer. Die halen geen 6-, maar een -6! Wel wordt het duidelijk waarom de organisatie Artsen zonder grenzen heet. Ze gaan over elke grens heen!
Maar dan komt het ergste als de boel opgelost moet worden. Als er bij het werk een schamele 6 is gehaald, is het ergste dat er geen oplossing komt of een oplossing die niet eens een 4 haalt. Dit maakt de situatie nog erger en de uiteindelijk resultaat is een 4 en niet eens een 5. (Het gemiddelde van 6 en 4). De 4 blijft hangen! Waarom niet gaan voor een oplossing van 9 of 10, waarbij het krinologisch is bewezen, dat het uiteindelijke resultaat toch nog een 7 of een 8 wordt!
Gelukkig gaat bij ons altijd alles perfect
Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en haal rustig en vooral voldoende adem
De blogmatser

Is een 10 niet wat overdreven?? (blog nr. 13 / augustus 2019)

Op school wordt de standaard voor een voldoende op een 6 gezet, wat in de werkelijke wereld veel te laag is, maar sommige mensen willen voor de perfectie gaan en altijd een 10 halen Dit betekend dat je niets fout mag doen, om perfectie te halen (10 van de 10 dingen moeten dus goed zijn). Je komt altijd tijd tekort en bent zwaar gestrest om alles maar perfect te doen. Een 10 is het enige wat telt. Werkt dit in het dagelijkse leven ook zo slecht?

Stel je wilt je huis verbouwen en je vraagt aan de buurman of de aannemer goed werk heeft geleverd en hij antwoord: 10. De verwarming werkt perfect, de keuken is een plaatje, Het dak met de zonnepanelen is indrukwekkend en het gedrag van de timmerman was voorbeeldig. Alles is 100% perfect. Zou je dan met die aannemer in zee gaan bij je eigen verbouwing, als je hoort dat het al veel eerder je buurman had kunnen zijn, omdat de planning 5 jaar is uitgelopen.

Stel je moet volgens de veiligheid werken en de inspecteur gaat voor een 10. Dit betekent dat 10 van de 10 dingen 100% veilig moet zijn! Hoe sta jij dan op de steiger? Eén keer op je vinger slaan en de bouw wordt gesloten.
Stel dat er 2 voetbalteams gaan voetballen en niemand mag een fout maken. Elke speler zou onder een enorme stress staan en geen bal meer durven trappen. Er is eigenlijk maar 1 uitslag mogelijk en dat is 0-0. Zouden er nog mensen naar gaan kijken? Zouden er nog mensen kijken, als op een tv een quiz uitgezonden en alle vragen zijn goed. En is er dus nooit een winnaar. Nee toch? Of stel dat je naar een klucht gaat om lekker te lachen en alles gaat goed en er gebeuren geen onverwachte gebeurtenissen en er gaat dus niets mis Hoe zit jij dan in de zaal?

Nog leuker wordt het als je dit in een privé situatie bekijkt. Stel dat je voor je seks met je partner hebt, je vraagt waarmee je partner tevreden is en het antwoord is: alleen een 10. Legt wel erg veel druk op de gebeurtenis als er al iets gebeurd.

Maar hoe zit het nou op je werk. Is een 10 echt noodzakelijk??? Is de klant alleen maar tevreden als 10 van de 10 dingen goed gaan en op een slechte dag 9 van de 10. Lijkt me iets te ver gaan. Is het niet verstandiger om de lat iets lager te leggen en maximaal voor een 8 te gaan. Op een slechte dag heb je altijd nog een 7 en op een goede dag heb je toch nog een 9.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de politiek. Daar zullen ze nooit een 8 halen en zelfs niet op extreem goede dagen. D’66 kan dus nooit D’88 worden. Maar het kan altijd nog erger. Een TV programma zal nooit een 8 halen, zelden een 6 en meestal zwaar onvoldoende. Geen wonder dat mensen massaal overstappen naar Netflix

Maar dan komt het ergste als de winst wordt berekend. Als er bij het werk een 10 is gehaald, is de winst vaak zo klein dat de lonen en materialen net betaald kunnen worden, omdat bij de offerte gerekend is op een 8. Dit maakt de situatie nog erger en nog meer gestrest, als je de volgende keer in een veel kortere tijd toch weer een 10 wilt halen. Waarom niet gaan voor de oplossing van een 8, waarbij het krinologisch is bewezen, dat het uiteindelijke resultaat meestal toch nog een 9 wordt!

Gelukkig gaat bij ons niet altijd alles perfect

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en haal ruim voldoende adem, maar niet teveel i.v.m. kans op hyperventilatie

De blogmatser

____________________________________________________________________________________________________

Iene Miene Rutte …………………..  (blog nr. 12 / september 2018

De Amerikaanse president Trump wordt vaak bekritiseerd dat hij handelsoorlogen voert tegen het buitenland en hij Amerika op één zet, maar het kan nog veel gekker en wel in Nederland. Onze minister President (nou ja, eigenlijk jullie Minister President, want ik heb me bewust afzijdig gehouden bij de verkiezingen om anderen later niet te schaden door mijn acties en om mijn eigen stem te behouden) voert een handelsoorlog tegen alle Nederlandse bedrijven, door de dividendbelasting af te schaffen voor buitenlandse bedrijven.

Hierdoor zet hij de buitenlandse bedrijven op één en de Nederlandse bedrijven op een forse achterstand terwijl dit in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Niet veel later hoorde ik ook nog het nieuws, dat het kabinet Rutte besloten heeft om de prijs van het bier in 2019 nog veel hoger te maken en dat het niet meer in de aanbieding mag. Wordt het wel heel erg duur om al het slechte nieuws weg te drinken………..

Toch wel vreemd dat de leider van een partij vol met schandalen, nog steeds regeert met diverse andere partijen met weer andere schandalen (o.a. Pechtold)? Is dit een bewuste keuze of gaat het in Den Haag net als op de kleuterschool.

Iene miene Rutte
Tien pond grutten.

Tien pond kaas.
Iene miene Rutte is de baas.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en laat je de kaas niet van het brood stelen

De blogmatser


_______________________________________________________________________________________________

Werkelijke uitslag Eurovisiesongfestival (blog nr. 11/ mei 2018)

Gisteren heb ik niet naar het Eurosongfestival gekeken, want zoveel geestelijke SM op één avond kan ik niet aan. Toen ik echter vanmorgen de uitslag op mijn computer zag, kon ik het toch niet laten om even het filmpje te bekijken van de winnaar. En ik was verrast over het feit dat, hoewel het bijna onmogelijk erger kon dan vorig jaar, er toch altijd weer iemand in slaagt om het nog slechter te doen. Je denkt elke keer de bodem bereikt te hebben, maar er is altijd weer een nieuwe dubbele bodem.

Hoewel er een ander land stond is volgens mij werkelijke winnaar Mongolië. Als je het filmpje bekijkt kan er geen twijfel bestaan, dat we met iemand uit dit land te maken hebben. Omdat ze ook nog eens door het publiek is gekozen door televoting, kun je er van uitgaan dat het grootste deel van de kijkers ook uit Mongolië komt.

De tweede plaats komt waarschijnlijk uit Australië met het synchroon van Down Under en de derde plaats komt wellicht uit voor de EU en heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. Maar wel een heel bijzondere omgekeerde variant die veel voorkomt in de omgeving van Brussel. Tussen een brij bizarre teksten door, komen er zo nu en dan een paar normale woorden.

Als je hier aan meedoet wil je toch het liefst als laatste eindigen. Je kunt je ogen en je mond sluiten, maar je oren blijven altijd open staan. Gelukkig kan ik, als zij hun mond open doen, mijn computer afsluiten.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en laat je oren niet hangen

De blogmatser

__________________________________________________________________________________

Is een 6 wel een voldoende? (blog nr. 10 / februari 2018)

Op school wordt de standaard voor een voldoende op een 6 gezet. Dit betekend dat iets meer dan de helft goed doen, een voldoende oplevert (4 van de 10 zijn dus fout). Je wordt niet gestimuleerd om iets echt heel goed te doen. Een 6 is voldoende. Waar zal je je druk om maken? Maar werkt dit in het dagelijkse leven ook zo?

Stel je wilt je huis verbouwen en je vraagt aan de buurman of de aannemer goed werk heeft geleverd en hij antwoord: 6-. Het gas komt uit de douche, het gasstel staat onder stroom, het dak lekt en de timmerman gedroeg zich als een hork. Maar de overige 6 dingen zijn voldoende. Zou je dan met die aannemer in zee gaan bij je eigen verbouwing? Waarschijnlijk niet, toch?

Stel je moet een risicovolle operatie aangaan en de chirurg gaat voor een 6. Dit betekent dat 4 van de 10 operaties mis gaan! Hoe lig jij dan op de operatietafel? Of een verkeersleider op Schiphol waar 4 van de 10 vliegtuigen neerstorten. Hoe zit jij dan in het vliegtuig?

Nog leuker wordt het als je dit in een privé situatie bekijkt. Stel je hebt seks met je partner en je vraagt hoe het was en het antwoord is: 6-. Volgens mij is dit toch iets wat je liever niet wilt horen. Of je vraagt aan je kinderen wat ze van jou als ouder vinden en ze zeggen 6-. Is dat voor jou voldoende?

Maar hoe zit het nou op je werk. Is een 6 daar voldoende??? Is de klant echt tevreden als 4 van de 10 dingen fout gaan en op een slechte dag 5 van de 10. Lijkt me niet. Is het niet verstandiger om de lat iets hoger te leggen en minstens voor een 8 te gaan. Op een slechte dag heb je altijd nog een 7 en op een goed dag heb je een 9.

Begin je met een 6 dan is dat geen goed begin (6). Haal je daarna weer een zes , dan is dat waarschijnlijk je niveau (66) en als het de derde keer weer een zes is, dan kom je op een nummer (666) waar al eeuwen voor gewaarschuwd wordt.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de politiek. Daar zijn ze al heel tevreden met een 4 en die halen ze alleen op hele goede dagen. D’66 zou dus eigenlijk D’44 moeten heten. Maar het kan altijd nog erger. Welzijnswerkers (OXFAM NOVIB, Artsen Zonder Grenzen, enz.) halen vaak niet eens een positief cijfer. Die halen geen 6-, maar een -6! Wel wordt het duidelijk waarom de organisatie Artsen zonder grenzen heet. Ze gaan over elke grens heen!

Maar dan komt het ergste als de boel opgelost moet worden. Als er bij het werk een schamele 6 is gehaald, is het ergste dat er geen oplossing komt of een oplossing die niet eens een 4 haalt. Dit maakt de situatie nog erger en de uiteindelijk resultaat is een 4 en niet eens een 5. (Het gemiddelde van 6 en 4). De 4 blijft hangen! Waarom niet gaan voor een oplossing van 9 of 10, waarbij het krinologisch is bewezen, dat het uiteindelijke resultaat toch nog een 7 of een 8 wordt!

Gelukkig gaat bij ons altijd alles perfect 😉

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en haal rustig en vooral voldoende adem

De blogmatser

 __________________________________________________________________________________

Sinterklaas, wie kent die onzin niet?  (blog nr.9 / november 2017)

Ik vind het sinterklaasfeest eigenlijk geen leuk feest. Toch vind ik het niet erg als het behouden blijft. Het is namelijk de enige leugen die ontkracht wordt als je een jaar of 8 bent, terwijl alle andere leugens die je dan al verteld zijn niet ontkracht worden en deze dus je hele leven blijven achtervolgen. Het zou een mooi leermoment voor het kind kunnen zijn.

Dan het door iedereen vertelde verhaal. De Sint rijdt op een paard over het dak (?), terwijl de (zwarte) Piet door de schoonsteen gaat om pakjes af te leveren (?). De wat modernere versie is nog onwaarschijnlijker, dat Piet door de verwarmingsbuis gaat (?) en tegenwoordig zal hij wel door de vloerverwarming gaan(?). Kinderen zetten daar hun vraagtekens bij, maar ouders blijven volharden dat dit zo gaat. Volgens mij is dit liegen tegen je kinderen.

Bovendien komt de bejaarde Sinterklaas in de winter naar Nederland (waar het steenkoud is!) uit Spanje (waar het lekker weer is!). Geen trekvogel of menselijke overwinteraar haalt het in zijn hoofd om het zo te doen. Bovendien is (behalve een goed pak slaag) de ergste straf, dat je (weliswaar in een zak) vanuit het koude Nederland naar het lekker warme Spanje mee moet. Lijkt me net zo iets als een misdadiger naar Centre Parcs sturen voor zijn straf i.p.v. de gevangenis. Wat een waanzin!

Het is één grote leugen en ook nog een hele slechte. Kinderen trappen er echter in, omdat ze denken dat hun ouders, kinderopvang en scholen niet tegen ze zullen liegen. Het is voor hun niet te bevatten dat iedereen liegt en toch is het zo. Eigenlijk wordt ze geleerd dat je moet liegen als de rest het ook doet en geen vraagtekens moet stellen bij de algemene opinie. Echter het sinterklaasfeest heeft een fantastisch leermoment als je ongeveer 8 jaar bent. Het blijkt een verzinsel te zijn. Gefopt!

Eigenlijk zou je als kind op dat moment moeten vragen welke leugens er nog meer verteld zijn. Maar de ouders, kinderopvang en de scholen komen ermee weg met de volgende leugen: Sinterklaas is een leugentje om bestwil, maar alle andere dingen die door de ouders, kinderopvang en de scholen worden verteld zijn de waarheid, hoor. Punt uit.

Dan nog iets over de discussie over de Pieten, die volgens mij compleet gestoord is. Vele mensen vinden dat de vrolijke, altijd lachende en zingende zwarte Piet, die kunstjes doet, lekkere dingen geeft aan kinderen en geliefd is bij iedereen wit moeten worden i.p.v. zwart. Moet sinterklaas voortaan dan zwart worden? Omdat het een vervelende man is, die alles over je weet (Big Saint?) en die Piet de opdracht geeft je een pak slaag te geven of je in een zak laat stopen als je iets gedaan hebt wat hij niet leuk vind?

Klinkt behoorlijk racistisch. Bovendien prefereer ik een goede knecht boven een slechte meester. In dienst staan van een ander vind ik een groot goed en veel beter dan iemand anders je wil opdragen. Een mooie balans is natuurlijk altijd het beste.

Waarom zou je trouwens een leugen willen veranderen om het geloofwaardiger of eerlijker te willen maken? Zo zou je ook kunnen vertellen dat het logisch is dat zwarte Piet tegenwoordig wit is, omdat hij door de vloerverwarming kruipt i.p.v. een schoorsteen. Maar wat schiet je er mee op?

Of zou het allemaal toch geen leugen zijn en is het een verhaal dat ons iets duidelijk moet maken, wat eigenlijk verborgen moet blijven?

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en laat je niets wijs maken (vreemd, eigenlijk wil je wel dat iemand je wijs maakt)

De blogmatser

________________________________________________________________________________________________________________________


Een kudde zonder ram is een ramp  (blog nr.8 / september 2017)

Op mijn wandelingen in mijn vakantie in de mooie omgeving van Oldemarkt kwam ik een ram tegen. Hij stond aan de ketting en had verder totaal geen functie. Op dat moment werd het me ineens duidelijk, waarom alles in deze maatschappij zo moeilijk werkt. Er is geen natuurlijke leiding!!! De natuurlijke leider (ram) is vervangen door een herder met honden en dit gebeurd ook overal in onze samenleving.

De gemeenteraad wordt gekozen door het volk, maar de burgemeester wordt benoemd. De provinciale staten worden gekozen, maar de commissaris van de Koning wordt benoemd en bij de regering is dit al niet veel anders. Hierdoor is er geen natuurlijke leider en zal alles onder controle gehouden moeten worden door politie, beveiliging, enz., omdat de mensen zien dat er geen natuurlijke leider is, maar een opgedrongen leider.

Dit geld natuurlijk net zo in de kerk, de politie, de rechtbank, bij sport en eigenlijk overal in onze maatschappij. Natuurlijk kan dit goed gaan, als de benoemde leider ook als natuurlijke leider wordt beschouwd, maar meestal is dit niet het geval. Meer kans tot slagen is er als de ram (de natuurlijke leiders) ontketend worden en hun natuurlijke rol zouden kunnen spelen. Zal nog wel even duren, lijkt me

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst , welke ram(p) je ook overkomt.

De blogmatser

__________________________________________________________________________________________________________________________

Paard en man noemen (blog nr. 7 / augustus 2017)

Stel je komt op een paardenclub en je ziet twee paardenfamilies. Bij de ene familie loopt de hengst trots voorop en neemt hij de leiding. De merrie accepteert dit en zorgt dat de veulentjes netjes in de pas achter hen aan lopen, zodat de familie in complete harmonie is. De merrie leid de veulentjes en zij accepteren haar leiding. Ze krijgen dus een gedegen opleiding, wat leidt tot een goed leven.

Bij de andere familie leidt de merrie de familie en probeert ze ondertussen het land om te ploegen en tegelijk een dressuur te rijden. De hengst loopt lijdend op zijn laatste benen en met zijn staart ertussen achter haar aan en probeert de veulentjes wanhopig onder controle te houden. De veulentjes bepalen waar de weg naartoe zal leiden. Toch lijden ook zij door de puinhoop die de hengst en merrie veroorzaken. De familie is het dus eigenlijk het lijdend voorwerp, terwijl dit (ook taal technisch) het onderwerp moet zijn. Dit alles leidt weer tot grote verwarring

Welke paardenfamilie is volgens jou het meest natuurlijke?

Stel je nu even voor dat je voor hengst, merrie en veulentjes de woorden man, vrouw en kids invult. Gaat het verhaal dan nog steeds op of is dat heel wat anders?

Volgens mij wordt de mensheid door misleiding verleid om te lijden.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en laat je niet verleiden.

De blogmatser

 ________________________________________________________________________________________________________________________

Waarom je problemen direct op moet oplossen (blog nr.6 / augustus 2017)

Iedereen kent het wel: je hebt een probleem, maar je hebt geen zin, tijd of een ander excuus om het op te lossen. Je laat het probleem dus bestaan. Het onmiddellijke gevolg is een 2e probleem: het zit in je hoofd. Had ik het maar opgelost of wanneer moet ik het wel oplossen. De volgende dag is het probleem er nog steeds, maar je denkt: ik los het later wel op.

Als dit een tijdje zo doorgaat, volgt er een 3e probleem. Je krijgt stress van probleem 1 en 2, omdat het in je hoofd elke dag een groter probleem lijkt. Door de stress is het probleem 1 niet goed meer op te lossen en door de lange duur krijg je er een 4e probleem bij, omdat je er slecht van gaat slapen. Je ligt te piekeren of je slaapt juist heel veel door de ontstane vermoeidheid. Beide dingen lossen de problemen echter niet op.

Als dit een tijdje zo doorgaat ontstaat er een 5e probleem door stress, spanning en slechte slaapgewoontes. Je gaat steeds slechter eten (of veel drinken), waardoor je ziek wordt en dat geeft weer nieuwe problemen. Je kunt je werk en je hobby’s niet meer doen (6e probleem), verblijf in het ziekenhuis (7e probleem), pillen slikken tot je een ons weegt (8e probleem), totaal disfunctioneren (9e probleem) en vaak als laatste ook nog financiële problemen doordat er geen inkomen meer is (10e probleem).

Zou het niet makkelijker zijn om jezelf bij de lurven te grijpen en direct het 1e probleem oplossen als het ontstaat? Simpel toch …………..?

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en los je problemen zo snel mogelijk op.

De blogmatser

________________________________________________________________________________________________________________________

Hoe je jezelf kunt veranderen….. en waarom het een psychiater nooit zal lukken (blog nr.5 / februari 2017)

Zoals een wijs man ooit zei: “de mens lijd het meest, onder het lijden dat hij vreest”

Als mensen in de war zijn en bij een psychiater komen, hebben ze allerlei verschillende problemen, maar volgens mij hebben ze ook één overeenkomst en dat is: ANGST.

De psychiater (of is het Psychi-hater) gaat deze problemen proberen te verbeteren, door de angsten weg te drukken door medicijnen. Het resultaat is dat de patiënt in een verdoofde toestand terecht komt, maar dat de angsten nooit weggenomen worden. Indien de angsten later (en vaak in een ernstigere vorm) terug komen is de enige remedie om de hoeveelheid medicijnen te verhogen of een ander medicijn te proberen. Volgens mij is dit nooit een oplossing, want net als een vervelend kind is ie wel lief als ie slaapt, maar als ie wakker wordt is hij niet te harden.

Volgens mij is de achterliggende gedachte hierachter, dat de mens zo is zoals hij is en dat je hem niet of zeer moeilijk kunt veranderen. Ik denk dat je inderdaad de persoonlijkheid niet kunt veranderen, maar wel het gedrag. De persoonlijkheid ligt namelijk vast, maar het gedrag is aangeleerd.

De ouders waren bang voor onweer, het kind is bang voor onweer. De ouders zijn verlegen, het kind is verlegen. De leraren zijn bang om een eigen mening te geven, de kinderen zijn bang om een eigen mening te geven. Een vriendinnetje is bang voor spinnen, het meisje is ook bang voor spinnen. Aangeleerd gedrag van een ander dus en niet van jezelf.

Om dingen echt op te lossen en dus van je angsten af te komen is een radicale wijziging nodig en dat vergt: MOED. De werkelijk tegenstelling van angst (en dus het tegengif) is geen zorgeloosheid en zelfs geen liefde, maar moed. Door moed kom je namelijk in actie! Het lukt niet om angst te veranderen in moed door prikkels van buitenaf door een psychiater (medicijnen), maar door prikkels van binnenuit om daarna actie te ondernemen.

Angst werkt verlammend en laat alles bij het oude, terwijl moed dingen laat veranderen en zorgt ervoor dat je de kans hebt om het leven naar je hand te zetten i.p.v. afhankelijk te zijn van medicijnen met al hun bijwerkingen. Angst werkt verlammend en moed werkt verlossend.

Stel je ziet een leuke jongen/meisje en je hebt angst om erop af te stappen. Je kunt weggaan en je angst laten winnen en je kunt erop afstappen en de moed hebben om met haar te gaan praten.

Of stel je hebt net een biefstuk gekregen van de ober en hij is iets te rauw volgens jou. Je kunt het rauwe stuk vlees wat je niet lust opeten (angst) of het stuk vlees vriendelijk terugsturen om het wat langer te laten bakken (moed).

De grootste valkuil hierbij is om door te slaan en overmoedig te worden. Dit leid meestal tot falen en het terugkomen van allerlei angsten.

Ik zeg dan ook: “De mens put het meeste moed uit de dingen die hij doet” of “wat de mens het meeste haat is de dingen die hij laat”

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en hou de moed er in.

De blogmatser

___________________________________________________________________________________________________________

Aanslag …………. (blog nr. 4 / mei 2016)

Mijn verhuizing naar Oldemarkt heeft een behoorlijke aanslag op mijn tijd en energie gepleegd. Hierdoor heb ik de afgelopen maanden geen tijd en geen puf gehad om een blog te schrijven. De komende maanden wil ik weer proberen om elke maand een blog te schrijven. Maar nu ik het heb toch over een aanslag heb, wil ik het graag over het volgende gerucht hebben

Deze week ben ik heel erg geschrokken, want in de wandelgangen hoorde ik het gerucht dat er meerdere aanslagen zouden zijn gepleegd in Nederland. Het zou zijn gedaan door een zeer goed georganiseerde bende, die in alle delen van de samenleving en economie is geïnfiltreerd. Simultaan zouden ze diverse aanslagen hebben georganiseerd en ook nog de intentie hebben om vele andere aanslagen te plegen. Dat klonk niet best.

De leider van de bende zou deze week nog tegen een rivaliserende bende hebben gezegd, dat zijn opmerkingen “gelul” waren. Als er maar geen bende oorlog uitbreekt met drive-by shootings en andere gewelddadige excessen. Al Capone in de polder. De rivaliserende bendes zouden bovendien in het verleden ook al diverse aanslagen hebben gepleegd.

Gelukkig bleek het om diverse BELASTING-aanslagen te gaan. Helaas worden deze aanslagen nooit van tevoren verijdeld. Zelfs kalkaanslag moet achteraf verwijderd worden.

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en raak niet te veel aangeslagen

De blogmatser

______________________________________________________________________________________________________

Mijn eigen grenzen stellen (blog nr.3 / jan 2016)

Ik heb altijd gevonden, dat je rekening moet houden met andermans grenzen en dat iemand die dat niet deed egoïstisch en kortzichtig was. Nou vind ik dat nog steeds, maar na een opmerking van een man op een feestje, moet ik hier toch nog wat aan toegevoegen. IEMAND DIE DE GRENZEN VAN EEN ANDER KENT en er toch geen rekening mee houdt, is egoïstisch en kortzichtig.

Wat werd en nu precies gezegd, waardoor het me (eindelijk) allemaal duidelijk werd? De zin was: “Als ik wat doe en een ander heeft daar last van, dan is dat zijn of haar probleem”. Dit sloeg bij mij in als een bom. Ik wist niet wat ik hoorde en ik vond hem de ultieme egoïst. Dit kon toch niet waar zijn?

De weken en maanden verstreken en gaandeweg kwam bij mij het besef, dat hoewel ik heel anders in elkaar steek. de man eigenlijk helemaal gelijk had. Als iemand over mijn grenzen gaat, is dat niet zijn of haar probleem, maar de MIJNE omdat ik dat tolereer.

Ik moet op tijd aangeven als iemand over mijn grenzen heen gaat en dat al helemaal in het begin aangeven! Dat voorkomt een heleboel frustraties en woede op de lange termijn. Dan hoef ik dit aan het einde niet met een woede uitbarsting recht te zetten, want ik had het al veel eerder in de kiem kunnen smoren. IK MOET MIJN GRENZEN AANGEVEN, zodat een ander weet waar die liggen en er dan rekening mee kan houden.

Ik zal het proberen duidelijk te maken aan de hand van enkel voorbeelden, waarvan enkele vast wel bekend voor komen:

 • Nadat de kat al 3x eten heeft gehad, schooit hij voor een vierde maal om eten.
 • Net zoals elke avond jengelen de kinderen weer door een favoriet TV programma heen, zodat je weer het leukste gedeelte mist.
 • Hoewel je eigenlijk helemaal geen spruitjes lust, krijg je ze deze week voor de tweede keer van je partner.
 • Je baas laat je het onkruid wieden, terwijl dat helemaal niet bij je functie hoort.
 • Een klant vindt dat de volgende dag monteurs in München moeten staan, wat eigenlijk helemaal niet kan.
 • De overheid komt met de zoveelste belasting, terwijl je die niet kan betalen.

Allemaal voorbeelden waarbij mensen of dieren steeds weer over mijn grenzen heen gaan. Dit doen ze vaak niet bewust (hoewel je dat bij de overheid af kan vragen), maar omdat ik geen duidelijke grenzen stel. Doe ik dat wel en ze gaan nog steeds over mijn grenzen, dan MOET IK DAT DIRECT ZEGGEN om later een hoop problemen te voorkomen. Doe ik dat niet, dan moet ik verder niet zeuren.

Wat een wondere wereld…………

Veel wijsheid toegewenst en zeg op tijd wat je denkt.

De blogmatser

______________________________________________________________________________________________

Waarom kinderen liever achter de computer zitten (nr.2 / dec 2015)

Stel je bent 10 jaar en je wilt lekker scheuren in een vet coole auto en je hebt 2 opties.

Optie 1 “De wereld waarin wij leven”.

Je gaat tot je 18e jaar naar school om te leren lezen en schrijven om het schriftelijke rijexamen te kunnen afleggen. Nadat je tot  je 16e jaar hebt moeten wachten mag je eindelijk het schriftelijke rijexamen doen, wat je betaald van je baantje als vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt. Daarna werk je vele avonden over om te sparen voor je rijlessen. Nadat je deze lessen hebt gevolgd, neem je nog een extra baantje om het rijexamen te kunnen betalen. Als je eindelijk voldoende geld hebt gespaard, doe je rijexamen en met een beetje mazzel slaag je in één keer. Je hebt je rijbewijs.

Hierna doe je examen op school en daarna probeer je een baan te krijgen om de eerste auto mee te betalen. Als je 20 jaar bent, heb eindelijk genoeg geld om je eerste sjoemeldiesel te kopen en ben je klaar voor de eerste rit. Je start de motor en je scheurt weg. Na 100 meter kom je de eerste rotonde tegen en in de eerste kilometer zitten minstens 5 verkeersdrempels, die de snelheid ernstig beperken. Nadat je eindelijk een leuk landweggetje hebt gevonden, blijkt de maximum snelheid 60km te zijn. Maar je laat je de pret niet bederven en scheurt met een lekker snelheid door de bochten. Eindelijk de vrijheid en de sensatie waar je op je 10e jaar zo van droomde. Je geluk kan niet op.

Maar dan valt na een week je eerste brief van het CJIB op de mat. Een boete van € 150,00 voor te hard rijden. Dit slaat in als een bom. Hoewel je best een goede baan hebt, is dit toch wel erg veel geld, aangezien je ook nog eens wegenbelasting, accijnzen, parkeergeld en een verzekering moet betalen. Je besluit een extra baan als pizzakoerier te nemen om al deze kosten te betalen. Met de grootste moeite lukt dit, maar de tijd en de puf om in de auto te rijden heb je eigenlijk niet meer.

Optie 2 “De computerwereld”

Je gaat achter je computer zitten en gaat naar je favoriete website. Je kiest het coolste model auto, de vetste kleur en de mooiste spoiler en velgen. Je kiest het circuit van je dromen en na 2 minuten scheur je weg zonder beperkingen.

Welke optie zou jij kiezen als je 10 bent?

Wat een wondere wereld…………..
Veel wijsheid toegewenst en scheur er maar lekker op los (op de computer).

De blogmatser

PS. Je kunt trouwens beter voor de computer gaan zitten dan er achter, want dan zie je niet erg veel.

____________________________________________________________________________________

Tijd en geld (blog nr. 1 / nov 2015)

Hoewel GELD tegenwoordig vrijwel uitsluitend de eenheid is waarin welvaart of rijkdom wordt gemeten, denk ik dat de werkelijk belangrijke rekeneenheid TIJD is. Er wordt gezegd dat tijd geld is, maar eigenlijk is tijd veel meer waard dan geld. Aan de hand van drie voorbeelden wil ik dit verduidelijken.

 1. Een overvaller vraagt: “Je geld of je leven”. Wat kies je? Volgens mij kiest iedereen voor zijn leven en verkiest dus tijd boven geld.
 2. Als je een lichte vergrijp hebt gepleegd, krijg je een boete (geld). Bij een zwaarder vergrijp krijg je een gevangenisstraf ( minder tijd) en de zwaarste straf is de doodstraf (geen enkele tijd). Tijd verliezen is dus erger dan geld verliezen.
 3. Je hebt een hartaanval gehad en de dokter geeft je de keuze tussen een jaar in rijkdom leven of 20 jaar in armoede. De laatste optie klinkt toch een stuk aantrekkelijker. De tijd van leven is dus belangrijker dan de manier waarop.

Uit deze 3 voorbeelden blijkt dat TIJD meer welvaart of rijkdom geeft dan GELD. Als je veel geld wilt verdienen offer je dus je kostbare tijd op om een minder kostbaar iets te bemachtigen (geld). Niet voor niets heet dit dan ook rijkDOM en het tegenovergestelde armMOEDIG.

Als ik een definitie voor welvaart zou moeten geven zou ik dan ook zeggen: Welvaart is beschikbare kwalitijd. Dit is dus de vrije tijd die je hebt en waarin je van je leven kunt genieten en niet de tijd waarin je op apegapen op de bank ligt, omdat je gebroken bent na een dag achter geld aanjagen. Dat is kwantitijd en geen kwalitijd.  Sommige mensen zeggen kwantiteit en kwaliteit, maar volgens mij is dat een verkeerde spelling.

In onze taal zit trouwens al verweven wat echt belangrijk is. Als je ergens veel energie in gezet hebt, zeggen we niet voor niets dat we er veel kostbare tijd in gestoken hebben en als het lang duurt kost het je heel veel tijd. De tijd dat we achter geld aanjagen is dus eigenlijk negativitijd en de tijd dat we van het leven genieten is positivitijd.

Wat een wonderlijke wereld………………

Veel wijsheid deze maand en verspil zo weinig mogelijk kostbare tijd.

De blogmaster